7 Haziran 2013 Cuma

"Peki, Sosyalizmde Çöpleri Kim Toplayacak?" Gezi Parkı’nda Kim Topluyorsa Onlar!



SORU: Peki, Sosyalizmde Çöpleri Kim Toplayacak?
CEVAP: Gezi Parkı’nda Kim Topluyorsa Onlar!
Sosyalizmin mümkün olup olmadığına tam olarak ikna olmamış birçok kişinin ilk sorduğu sorulardan biri de, “Eşitlik tam olarak mümkün olabilir mi ki? Sonuçta toplumda yapılması tercih edilmeyecek işler mutlaka olacaktır. Örneğin çöpleri kim toplar ki?” olmaktadır.
İçinde yaşadığımız toplumda iyi ve kötü işlerin tanımlanması ve kötüleri yapanların küçük görülmesi üzerinden şekillenen yaklaşımın çocukları olarak birlikte üretilen ve birlikte paylaşarak çoğaldığımız bir dünyada yaşamak o kadar zor geliyor ki, hayal güçlerimiz yetmiyordu. Oysa bir haftalık Gezi Parkı deneyimi dahi bizlere bu sorunun cevabını veriyor.



Sabah 7 civarı Gezi Parkı içinden geçenler şöyle bir tabloyla karşı karşıya kalıyor: Yaşadıkları alanı temizleyen binlerce “işgalci” canhıraş güne hazırlanıyor. Bu temizliğe çadırların içi, dışı, önü ve alanın geneli dâhil. Saat 8 civarı çöp kamyonları alanın yakınına geliyor. Bu duyurunun yapılmasının ardından insanlar akın akın alandaki büyük çöp poşetlerini kamyona taşımaya başlıyor. Bu toplumun değerleriyle düşünüldüğünde sanırsınız sonunda en iyi çöp toplayana ödül verilecek. O alan yaklaşık yarım saat içerisinde çiçek gibi oluyor. 
Ardından bir yandan gezi mutfağından kahvaltı dağıtılırken diğer yandan 2’li 3’lü gruplar çadır çadır dolaşarak ellerinde ne varsa (süt, meyve, poğaça vs.) insanlara soruyor: Arkadaşlar isteyen var mı? Ve cidden aç olmayan yemiyor!

Hani hep derler ya “insanın özü bencildir, hep daha fazlasını ister”, ne hikmetse Gezi’de insanlar açsa uzanıp alıyor, yoksa yanındakine soruyor!
Uzun lafın kısası 1 haftalık bir komünal yaşam deneyiminin bilançosu: Yardımlaşma, ortak iş yapma ve kendi kadar yanındakini de düşünme!
O yüzden “sosyalizmde çöpleri kim toplayacak?” sorusunun cevabı -ki teknolojik açıdan aslında aşılmış bir sorundur- ancak burada sembolik bir anlamı olduğu için cevaplanmaya değer: BİZ TOPLAYACAĞIZ!
Her şeyi ürettiğimiz gibi paylaşmayı da birlikte örgütlemeyi de biliriz, yeter ki siz beceremezsiniz diyen asalakları sırtımızdan atıp GEZİ parkını genelleştirelim. 1 haftada bunca kirli özellikten arınılabiliniyorsa, kim bilir sosyalist bir devrimin ardından değişme hızı ne olacaktır!
Sokağı terk etme, Gezi’yi Genelleştir!
İMD’li Bir Eğitim Emekçisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder